Denne effekt har de sociale medier på din teenagers mentale helbred
Det burde ikke komme som nogen stor overraskelse, at presset om at være tilgængelig 24/7 på de sociale medier, er en meget reel udfordring for nutidens teenagere. Bortset fra det faktum, at deres forståelse for og afhængighed af sociale medier langt overstiger de fleste voksne, så benytter de også de sociale medier i langt højere grad. Faktisk så viser det sig, at ca. 75 % af danske teenagere har profiler på de sociale medier.
Faktisk er det sådan, at for langt de fleste teenagere, er de sociale medier en fast del af deres hverdag. For eksempel besøger over 51 procent af alle teenagere dagligt de sociale online netværk, mens 11 procent sender eller modtager tweets mindst en gang om dagen. Desuden besøger mere end en tredjedel af alle teenagere deres vigtigste sociale platform, hvad det end måtte være, op til flere gange om dagen, mens en ud af fire teenagere er decideret storforbruger af de sociale medier, hvilket betyder at de bruger mindst to forskellige typer sociale medier hver eneste dag.
Hvordan reagerer hjernen i forhold til brugen af de sociale medier?
For mange teenagere kan de sociale medier næsten blive vanedannende. Ifølge en undersøgelse foretaget af forskere, der arbejder med at kortlægge hjernen, har man fundet ud af, at visse regioner af teenagehjernen bliver aktiveret af “likes” på de sociale medier, hvilket gør, at de vil bruge de sociale medier endnu mere.
I deres undersøgelser brugte forskerne en fMRI-scanner, til at kortlægge hjernen hos 32 teenagere, mens de unge brugte en fiktiv social-media-app, der lignede Instagram. Teenagerne blev vist mere end 140 billeder, hvor “likes” så ud til at komme fra unge fra deres egen vennekreds. Rent faktisk blev de tildelt af folk fra forskergruppen.
Resultatet af hjernescanningerne viste, at der var høj aktivitet i flere regioner af hjernen, men i særdeleshed området ved Nucleus accumbens, som er den del af hjernen, som styrer vores belønningssystem, var der særlig stor aktivitet, når de unge så et stort antal af “likes” på deres egne billeder, som de selv havde postet. Ifølge forskere, er dette område af hjernen, det samme område, der reagerer, positivt, når vi ser billeder af mennesker som vi elsker, eller når vi vinder en præmie eller en sum penge.
Desuden siger forskerne, at dette belønningsområde i hjernen er særligt følsomt i teenageårene, hvilket kunne forklare, hvorfor teenagere er så tiltrukket af sociale medier.
I en anden del af undersøgelsen, kunne forskerne se en sammenhæng mellem de sociale medier og venner.
Deltagerne i undersøgelsen blev vist både ligegyldige fotos og udfordrende fotos.
Det de fandt ud var, at det ikke var typen af billederne der afgjorde antallet af “likes”, som deltagerne i undersøgelsen gav.
I stedet var der en stor sandsynlighed for, at de unge ville trykke “like” på de billeder, som allerede var populære blandt andre ligesindede, uanset hvad billederne viste.
Forskere mener, at denne adfærd viser, at jævnaldrende kan have både en positiv og negativ indflydelse på hinanden, alt imens de bruger de sociale medier.
Hvilken indvirkning har sociale medier på vores mentale sundhed?
De sociale netværk spiller utvivlsomt en afgørende rolle i udvidelsen af teenageres sociale forbindelser og hjælper dem med at lære værdifulde tekniske færdigheder. Men hvilken indflydelse har de sociale medier på den unge teenagers sind? De fleste undersøgelser der er blevet foretaget indikerer, at virkningen kan være betydelig.
De unge teenagers hjerne, som er under kraftig ombygning i disse år, er ikke bare sårbar overfor alt for meget tid online, men fordi de ofte har mere end svært ved selv at regulere deres forbrug foran skærmen, øges deres forbrug markant. Derudover er de mere modtagelige overfor gruppepres, mobning på de sociale medier, og fristet til at dele private og intime billeder – alle aktiviteter, der involverer digital kommunikations-teknologi, der gør det mere end svært, at navigerer i en til tider modbydelig online verden.
Alt i alt er der en række sundhedsproblemer, der udvikler sig som følge af for meget tid online. Her er et overblik over de mest almindelige psykiske problemer, som teenagere kan opleve fra for meget brug af de sociale medier.
Depression
Forskere er først lige begyndt, at etablere en forbindelse mellem depression og de sociale medier. Selvom de endnu ikke har opdaget et årsag-effekt forhold mellem de sociale medier og depression, har de fundet ud af, at brugen af de sociale medier kan være med til at intensivere symptomer på depression, herunder et fald i den sociale aktivitet hos den unge, men også en stigning i ensomhed.
For eksempel viste en undersøgelse, der blev offentliggjort i Computers in Human Behavior, som er et tidsskrift der undersøger brugen af computere ud fra en psykologisk vinkel, at brugen af flere forskellige sociale medier, er stærkere forbundet med depression end den tid, der rent faktisk bruges online. Ifølge undersøgelsen havde folk, der brugte mere end syv forskellige sociale medier platforme, mere end tre gange så høj risiko for depression, end personer der brugte to eller færre platforme.
Desuden har flere yderligere undersøgelser vist, at den langvarige brug af sociale medier, kan være relateret til tegn og symptomer på depression samt lavt selvværd, især hos børn.
Angst/bekymring
Teenagere føler sig ofte følelsesmæssigt engageret i deres forskellige platforme på de sociale medier. Ikke alene føler de sig presset til at reagere hurtigt online, men de føler også et stort pres for, at få de helt perfekte billeder vist online og den mest perfekte tekst skrevet, og alt dette pres kan være med til at skabe angst og bekymring hos den unge teenager. Faktisk har flere undersøgelser fundet ud af, at jo større en teenagers sociale vennekreds er på nettet, jo mere er de bekymret for, ikke at være til stede og holde øje med, hvad der foregår online.
Derudover tager det rigtig meget tid og energi at holde øje med de uudtalte regler og den kultur, der findes på de forskellige sociale-medie platforme. Som et resultat heraf, sætter dette yderligere pres på unge teenagere, hvilket kan forårsage følelser af angst.
Derudover, hvis en teenager begår en fejl eller dummer sig online, så kan det også være en ekstrem kilde til angst. Mange teenagere, især piger, er tilbøjelige til at bekymre sig om, hvad andre tænker om dem, og hvordan andre vil reagere, når de ser dem næste gang, hvis de har kvajet sig.
Andre væsentlige og negative faktorer er, online mobning, grimme ord til hinanden såsom luder, kælling eller andre nedsættende ord, samt general nedladende online adfærd rettet mod andre. Derfor er det ikke svært at få øje på, hvor stor en kilde til angst og bekymring, de sociale medier kan have, i en ung teenagers liv.
Søvnproblemer
Nogle gange bruger teenagere så mange timer på sociale medier, at de begynder at miste værdifuld søvn. Som følge heraf, kan dette søvnunderskud føre til humørsvingninger, fald i karakterer og overspisning, samt forværre eksisterende mulige problemer som depression, angst eller ADD.
Faktisk fortæller et britisk studie, der blev offentliggjort i Journal of Youth Studies, af 900 teenagere mellem 12 og 15 år, om de unges brug af de sociale medier og dens indflydelse på søvn. Det de fandt ud af var, at en femtedel af teenagerne sagde, at de næsten altid vågnede midt om natten og loggede ind på de sociale medier. Undersøgelsen afslørede også, at piger var betydeligt mere tilbøjelige end drenge, til at vågne op og kontrollere de sociale medier på deres telefon.
Ud over at føle sig træt hele tiden, udtrykte de også, at de var mindre glade end gennemsnittet af teenagere, hvis søvn ikke blev forstyrret af de sociale medier. Desuden har teenagere bare brug for mere søvn end voksne, så at logge ind på sociale medier i midt af natten, som mange teenagere gør, kan også skade deres fysiske sundhed. For eksempel, udover at føle sig træt og irritabel, kan manglende søvn også sænke immunforsvaret, hvilket kan betyder en større risiko for at blive syg.
Misundelse
Jalousi og misundelse – skønt det er helt normale følelser – kan være med til at skabe kaos i en teenage-hjerne, hvis den unge dvæler for meget over, hvad andre unge har eller har oplevet, som de selv ikke har. Og fordi folk har en tendens til kun at poste alle de positive ting, som de oplever i deres liv, eller måske beskrive de negative ting på en humørfyldt måde og med et glimt i øjet, kan det virke for læseren som om, at andre unge har et mere spændende liv, end de selv har.
Desværre, hvad teenagere ofte ikke tænker over er, at folk har en tendens til kun at vise “højdepunkterne” fra deres liv på de sociale medier og ofte afholder sig fra at poste eller fortælle om de problemer og udfordringer, der også findes i ethvert menneskes liv. Derfor kan andres liv se perfekte ud online, mens de offline kæmper med problemer i hverdagen, præcis som alle andre.
Alligevel er det nemt for en teenager, at hoppe med på dette sammenlignings spil, og begynde at tænke, at alle andre er bedre og mere lykkelige end mig selv. Som resultat af denne tankevirksomhed, kan det føre til depression, ensomhed, vrede og en række andre problemer. Desuden fører misundelse, hvis den ikke bliver håndteret, ofte til mobning og negativ adfærd. Faktisk kan mange piger være tarvelige overfor andre piger, fordi de er jaloux på vedkommendes tøj, kæreste, succeser eller andet.
Kommunikationsproblemer
Skønt de sociale medier er en fantastisk måde at holde kontakten med venner og familie på, så er det ikke det samme som at stå ansigt til ansigt. For eksempel kan man jo ikke se den anden persons ansigtsudtryk eller høre hvordan den anden persons stemme lyder, når det foregår online, med mindre man naturligvis er på Skype eller Facetime, hvilket de fleste unge sjældent er.
Som følge heraf, kan der meget nemt opstå misforståelser, især når folk forsøger at være sjove eller sarkastiske online.
Derudover bruger mange teenagere rigtig meget tid online, med at kontrollere diverse likes og statusopdateringer, at de helt glemmer at interagere med de personer, der er lige foran dem.
Derfor kan både venskaber og kæresteforhold lide, når de sociale medier begynder at være omdrejningspunktet i ens liv. Af samme grund vil de unge teenagere risikere at befinde sig i relationer, som hverken er dybe eller autentiske. Desuden vil teenagere, som vægter de sociale medier højt og lever der det meste af tiden, ofte fokusere på at poste billeder, der viser hvor sjovt de tidligere har haft det, frem for at leve og være i nuet og ha’ det sjovt her. Resultatet af denne strategi bliver ofte, at deres venskaber ender med at komme til at lide under det.
Fordi hjernen udvikles og forandres så meget i teenageårene, er det vigtigt, at forældre forstår den indflydelse, som brugen af sociale medier kan have på deres børn. Af samme årsag, er det vigtigt at etablere regler og retningslinjer for brugen af sociale medier. Det er også vigtigt for familien samlet, at have regelmæssige snakke om, hvordan man bruger de sociale medier ansvarligt og sikkert.
Når familien navigerer med det samme mindset på de sociale medier, bliver din teenagers onlineverden så meget nemmere at håndtere.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!