10 tegn på, at din teenager kan være stresset
Selvom teenagere ikke behøver at bekymre sig om regninger, karriere eller anden form for husholdning, oplever de ofte andre former for stresskilder. De skal blandt andet forholde sig til emner som mobning, gruppepres og ikke mindst faglige udfordringer i skolen, og det kan være kilder til stress, som kan fylde meget i en ung teenagers liv.
Hvis ikke de unge får en passende hjælp eller støtte fra sine omgivelser, kan teenagere som er stresset, have en større risiko for, at løbe ind i psykiske problemer, faglige problemer og ikke mindst sundhedsmæssige problemer. Så det er vigtigt at være på udkig efter de advarselstegn der kan være, som kunne indikere at din teenager måske er stresset. Hvis det er tilfældet, må du gribe ind hurtigst muligt, og hellere for tidligt end for sent.
Her er 10 tegn, der kunne indikere, at din teenager kunne være stresset.
1. Hovedpine eller mavepine
Stress fører ofte til fysiske problemer med helbredet. Det kan være ting som hyppig hovedpine, mavepine eller andre somatiske bekymringer, hvilket kan være tegn på stress.
2. Søvn problemer
Problemer med at falde i søvn eller problemer med at opretholde søvnen, kan også være et tegn på stress. Og det kan være en ond cirkel. En overtræt teenager er mindre tilbøjelig til at være i stand til at kunne modstå stress.
Stressede teenagere sover ofte for meget. En teenager, som altid eller ofte søger sengen efter endt skoletid, eller en teenager, der bruger det meste af weekenden i sengen for at sove, er formentlig en teenager som forsøger at slippe af med sin stress.
3. Uddannelsesmæssige udfordringer
Nogle gange, stammer stressrelaterede problemer fra skolerelaterede områder. Andre gange, kan skolemæssige udfordringer opstå, fordi en teenager er stresset af helt andre årsager. Hvis din teenagers karakterer er faldet på det sidste, eller hvis din teenager har svært ved at byde ind og deltage i den daglige undervisning i skolen, så overvej, om denne forandring kan være stressrelateret.
4. Øget irritabilitet
Selvom de fleste teenagere, fra naturens side, kan være humørsyge, vil en stresset teenager sandsynligvis være mere irritabel end normalt. En teenager, der bliver irriteret over selv de mindste ting, vil ofte føle sig overvældet over livets mange udfordringer.
5. Ændringer i det sociale liv
Stress vil med stor sandsynlighed ændre en teenagers sociale vaner. At isolere sig socialt kan være et tegn på, at din teenager kæmper med stress. Hvis din teenager bruger mere tid end normalt på sit værelse, eller bare ikke har og lyst og interesse i at tale med sine venner, kan det være et tegn på, at din teenager har problemer eller udfordringer i sit liv.
6. Ofte ramt af sygdom
Teenagere, der er stresset, er også mere tilbøjelige til at blive eksempelvis forkølet og få andre mindre sygdomme ind på livet. De risikere ofte, at måtte blive væk fra skole og andre sociale arrangementer på grund af sygdom.
7. Negative ændringer i adfærd
Adfærdsproblemer opstår ofte, når en teenager er stresset. Du kan observere en stigning i adfærdsproblemer omkring din teenager, der spænder alt fra at pjække fra skole til at svare igen, når I taler sammen. Lad dog ikke stressen være en undskyldning, for din teenagers negative adfærd.
8. Problemer med at koncentrere sig
Når teenagere har meget at tænke over, er det svært for dem at koncentrere sig om det de nu har gang i. De bliver let distraheret i undervisningen i skolen og kan have store problemer med at holde fokus på og færdiggøre deres lektier hjemme.
9. Negativ snak
Du vil ofte høre stressede teenagere sige en masse negative ting, både til andre i deres omgivelser, men også til sig selv. For eksempel kan en teenager sige ting som “Ingen kan lide mig”, “Intet synes at lykkes for mig” eller “jeg lærer det aldrig”. Selvom det er helt normalt for teenagere at komme med den slags bemærkninger fra tid til anden, så skal du som forælder være opmærksom på, at når det sker konstant, så kan det være et tegn på, at din teenager er stresset.
10. Generel oplevelse af bekymring
Stressede teenagere bekymrer sig ofte om alt og ingenting. De kan bekymre sig om alle de mulige dårlige ting der kan ske, både nu og i fremtiden, eller de kan bekymre sig om, hvordan andre vil opfatte dem. Hvis din teenager over en periode, har udtrykt mere bekymring end normalt, kan det skyldes stress.
Hvornår skal I opsøge professionel hjælp
Mange teenagere er ikke i stand til selv at sige: “Jeg er stresset, og det er derfor.” Derfor er deres adfærd værd at observere, da den ofte afslører, hvordan de føler.
Hvis du har mistanke om, at din teenager kæmper med stress, skal du tage en samtale med din teenager omkring din bekymring. Måske du selv har kendskab til forskellige stress håndterings teknikker, som du kunne præsentere din teenager overfor eller undervise ham eller hende i.
Hvis din teenagers stress synes at forstyrre skolegang, familie, pligter i hjemmet eller venner, kan det være på tide at søge professionel hjælp. Symptomer der varer mere end to uger kan være et tegn på, at din teenager kan have et underliggende psykisk problem, som depression eller angst.
Tal med din teenagers egen læge, hvis du er bekymret for, at din teenager eventuelt skulle være ramt af stress. Det er vigtigt at udelukke eventuelle fysiske sundhedsproblemer og at diskutere behandlingsmuligheder. En læge kan henvise din teenager til den helt rigtige rådgivning.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!