Giver du opdragelsen vind i sejlene?
Jeg hører ofte fra forældre, når jeg er ude og holde foredrag, eller for den sags skyld, har forældre i et forældre coaching forløb, udtryk som ”vi er kommet ud på et skråplan og det fungerer bare ikke derhjemme”.
”Det hele sejler og lige meget hvad jeg gør som forælder, så er det tilsyneladende altid det forkerte”.
”Vi har ofte konflikter, hvor vi skændes og siger grimme ting til hinanden, og jeg synes bare at problemerne er blevet uoverskuelige og store”.
”Findes der ikke en færdig manual eller en formel for, hvordan jeg opdrager min teenager?”.
Her er jeg bare nød til at sige, at der findes ikke en færdig manual for, hvordan du opdrager din teenager. De unge mennesker er ligesom vi voksne, forskellige individer med forskellige personligheder, ønsker og behov.
Jeg ved godt at de unge mennesker kan skabe stor frustration hos mange forældre, men du er nød til at lytte til din teenager og observere hvad det er der sker i din søn eller datters liv, og så hele tiden rette ind hvis der er behov for det.
Uden at være den store sejler, så vil jeg alligevel tillade mig at bruge denne sammenligning.
Det er ligesom at være skipper på en sejlbåd med kurs mod et mål, som for din teenagers vedkommende er en indslusning i de voksnes rækker. Altså den dag de kommer og siger, at nu er de klar til at flytte hjemmefra, så skal du som forælder allerede have sejlet båden sikkert i land.
Hvis du sejler fra Københavns Havn mod Malmø i en sejlbåd, så vil du opleve at du er nød til at sætte sejlene forskelligt undervejs på grund af strømforhold og ikke mindst vinden.
Du kan ikke bare sætte sejlene fra start af, smække benene op og så tro at du kan komme helskindet over. Det sker sjældent, men det sker dog.
Du kan ikke læne dig tilbage og nyde udsigten over vandet, for pludselig kan der komme en ændring i strøm eller vindforhold, der får båden til at kæntre hvis du ikke reagerer med det samme.
På samme måde er det at være forældre.
Du må have øje for det hele og du må reagere med det samme.
Du må ikke tænke, at de venner som din teenager har fået og som du måske ikke synes er det bedste selskab, nok går over og bare er en fase. Du må reagere.
Du må ikke tro at det dårlige humør eller den manglende motivation til skolen eller livet, bare er en fase og går nok over. Du må reagere.
Du må ikke tro at den manglende energi i hverdagen som din søn eller datter udviser, bare har noget med vejret at gøre og det nok skal ændre sig når solen begynder at skinne igen. Du må reagere.
Hvis du eksempelvis har en fornemmelse af, at din søn eller datter er begyndt at tage stoffer eller andet, som rigtig mange unge eksperimenterer med, så må du reagere med det samme.
Tag en snak med din teenager og udtryk din fornemmelse og ikke mindst bekymring, og hvis du efter denne snak stadig er bekymret, så må du teste din teenager. Du kan på www.testdig.dk købe kvalificerede test, der ret hurtigt vil kunne bekræfte eller afkræfte din bekymring.
Det giver ingen mening at vente.
Der er altid en grund eller en årsag, og det er dit ansvar at finde frem til denne, og så hjælpe din teenager med at rette kursen ind, gennem klare regler og en masse omsorg.
Når forældre siger til mig, at de står overfor nogle store problemer med deres teenagere, så plejer jeg at sige til dem, at alle store problemer har engang været små, og hvis vi bliver bedre til at reagere og håndtere de små problemer, så slippe vi for at stå overfor de store problemer.
Det er altså lidt som at være skipper på en sejlbåd, at have en teenager i hjemmet, og vi bør alle erhverve os et sejlercertifikat, så turen over sundet bliver så smertefri som muligt.