Sådan påvirkes din teenager af en skilsmisse
Mange danske ægtepar vælger desværre i dag at blive skilt, og selvom man naturligvis ikke skal blive i et ægteskab som ikke fungerer, så har det bare store konsekvenser for alle involverede parter, især børnene.
Når forældre skilles, er det svært for hele familien. Børn og unge skal håndtere en temmelig stor forandring af deres liv og skal vænne sig til den nye virkelighed, som de står overfor i deres dagligdag. Hvis du selv går gennem en skilsmisse, er det vigtigt for dig at vide, hvilke forskellige tegn du kan se efter hos din teenager.
Typiske teenage problemer under og efter en skilsmisse
Ca. 20 % til 25 % af teenagere, som oplever og gennemlever en skilsmisse, oplever personlige problemer som følge af ændringerne i familien.
Her er hvordan din skilsmisse kan påvirke dine teenagere:
- Søvnproblemer
- Faglige udfordringer og dårlige karakterer
- Øget stress
- Ked af det eller vred på en af forældrene eller begge
- Trodsighed og modstand mod at overholde aftaler
- Forskellige former for misbrug
- Depression
- Selvmordstanker og forsøg
- Adfærdsproblemer på skolen
- Problemer med at enes med søskende, venner og forældre
- Tidlig seksuel debut
- Problemer med at skabe dybe relationer
Hvordan vil din teenager reagere ved en skilsmisse
Den største indikator for, hvordan en teenager vil håndtere det, når hans eller hendes forældre skilles er, hvordan forældrene formår at komme ud af det med hinanden. Sæt dig sammen med din tidligere partner, og lav en strategi, som I begge er enige i, som fortæller hvordan I sammen kan dele forældreskabet imellem jer, og sikre, at jeres børn og unge lider mindst mulig overlast og ikke bliver en kastebold i en grim skilsmisse.
Tal med din teenager og forsøg at opmuntre din teenager til at dele eventuelle bekymringer, frygt og frustrationer. Hvis du ikke selv er sikker på, hvordan tingene vil udfolde sig, så del din usikkerhed med din teenager. Hvis du er nød til at sætte huset til salg på grund af skilsmissen, eller er usikker på hvor du kommer til at bo, så lad din teenager forstå, hvor svært det også er for dig, at leve med den usikkerhed.
Vær forberedt på en øget følelsesmæssig og adfærdsmæssig uro. Lav faste rammer og regler og følg op med eventuelle konsekvenser, hvis det er nødvendigt. Gør det klart for din teenager, at du stadig vil gøre hvad det end måtte kræve, for at skabe tryghed og sikkerhed og samtidig hjælpe din teenager med at træffe sunde og fornuftige beslutninger.
Vær til stede imens din teenagere forholder sig til og gennemlever skilsmissen
Selvom en skilsmisse vil blive hård for både dig og alle andre i familien, så skal du gøre dit bedste for at være til stede med din teenager. Det betyder at tale med ham eller hende, holde øje med og vise ægte interesse for din teenagers aktiviteter. Det er vigtigt for din teenager, at han eller hun føler sig forbundet med dig, mens du går igennem denne hårde tid.
Selvom skilsmissen foregår ordentligt og i fordragelighed, vil din teenager sørge over tabet af det velkendte familieliv som engang var. Du må forvente at se, at din teenager vil gennemleve et bredt udvalg af følelser, lige fra vrede til sorg. Lad din teenager vide, at det er sundt, at opleve disse følelser, men gør det samtidig klart, at det er vigtigt at udtrykke disse følelser på en sund måde.
Hvis din teenager udviser problemer med sin adfærd, eller hvis din teenager oplever ændringer i hans eller hendes humør, skal du søge professionel hjælp. Din teenager kan have god gavn af at tale med en psykolog, om de ændringer, der sker i hans eller hendes liv. Nogle gange kan bare nogle få samtaler med en professionel, være med til at hjælpe din teenager, med at få ryddet op i sine følelser, i forhold til at skulle håndtere en så stor ændring, som en skilsmisse er.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!